About

Door de Alexander Techniek sta ik anders in het leven en op het podium en zit ik anders achter de piano: vrijer, met meer gemak en meer energie!” – Annika Weissman

Annika Weissman

Even voorstellen

Veelzijdig en vol energie kan je haar zeker noemen: Annika Weissman is zangeres, zangcoach, dirigente en docente Alexander Techniek. Ze studeerde van 2007 tot 2013 jazz zang in Amsterdam, Graz en Philadelphia. Sinds de afronding van de driejarige opleiding tot docent Alexander Techniek in 2019 werkt zij als AT-docente in Haarlem en Amsterdam. Alexander Techniek is een bewegingsleer die gericht is op het vinden van natuurlijke balans en coördinatie. Deze nieuwe kennis en ervaring beïnvloedt ook haar eigen artistieke ontwikkeling en haar werk met drie verschillende koren in Amsterdam, Haarlem en Hilversum.

Wil je meer weten over Alexander Techniek?
Wil je meer weten over koorcoaching?
Wil je meer weten over stemvorming?

Annika Weissman
Alexander Techniek Annika Weissman

De eerste les

In het laatste jaar van mijn bachelorstudie aan het Conservatorium van Amsterdam kwam ik voor het eerst in aanraking met de Alexander Techniek (AT). Ik zag een goede vriendin, ook zangeres, ineens veranderen: zij straalde! Toen ik haar vroeg wat er aan de hand was, vertelde ze mij heel enthousiast over de Alexander Techniek-lessen die zij volgde. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en nadat ik in 2010 een paar lessen had gevolgd, wist ik dat ik ooit de opleiding tot leraar AT zou gaan volgen. Ik was ervan overtuigd – en dat ben ik nog steeds – dat iedereen deze techniek zou moeten leren kennen. In 2016 kon ik gelukkig terecht bij de teacher training van Tessa Marwick en Paul Versteeg in Amsterdam.

Heel veel vrijheid

Het is fascinerend wat de techniek voor mensen kan betekenen, uit mijn ervaring als docente kan ik dit absoluut beamen. Alleen al de bewustwording van wat je eigenlijk doet is een echte eyeopener voor de meeste mensen. Als je eenmaal doorhebt wat en vooral hoe je dingen doet (wat niet vanzelfsprekend is – vaak moet iemand anders jou erop wijzen), heb je de mogelijkheid om daarmee te stoppen en een andere keuze te maken. Je wint er heel veel vrijheid mee, fysiek maar ook mentaal.

Lees meer over dit proces in relatie tot mijn werk met koren.

Annika Weissman