Alexander Techniek

You can’t do something you don’t know, if you keep on doing what you do know.” – F.M. Alexander

Wat is Alexander Techniek

Alexander Techniek (AT) is een praktische methode waarmee het gebruik van het menselijk organisme verbeterd en hersteld kan worden door integratie van geest en lichaam. Je leert je gewoontes te ontdekken en je lichaam efficiënter en met meer gemak te gebruiken en bewegen. Uiteindelijk zullen pijn en klachten kunnen worden voorkomen. Met specifieke aanwijzingen, versterkt door de handen van je leraar, leer je jouw gedachtes te sturen en je oude (slechte) gewoontes los te laten waardoor je meer energie en vitaliteit overhoudt.

Het zijn lessen en geen behandeling, omdat je de methode uiteindelijk op elk moment van de dag zelf kunt toepassen. Daarbij leer je te stoppen en niet onmiddellijk te reageren, waardoor je ruimte creëert voor verandering.

Alexander Techniek Annika Weissman
Alexander Techniek Annika Weissman

Waarom Alexander Techniek en stemvorming?

F.M. Alexander, de uitvinder van de techniek, raakte tijdens het spreken op het podium steeds zijn stem kwijt. Er was niets mis met zijn stembanden, artsen en stemtrainers konden hem niet helpen. Hij besloot zelf op zoek te gaan naar de oplossing van zijn probleem en kwam erachter dat zijn eigen gewoontes hem tijdens het zingen in de weg stonden. Zo trok hij bijvoorbeeld zijn hoofd steeds naar achter en naar beneden en spande hij spieren aan die hij voor een efficiënt gebruik van zijn stem niet nodig had.

Stop met jezelf verstoren

Uit mijn ruime ervaring met zangers blijkt dat de meeste mensen tijdens het zingen zichzelf verstoren door dingen te doen die niet nodig zijn. Denk aan fronsen, de keel sluiten/aanspannen, het hoofd optillen. Deze gewoontes hebben invloed op je adem en stem. Met de Alexander Techniek leer je deze gewoontes te laten, wat makkelijker klinkt dan het in de praktijk is. Deze gewoontes voelen namelijk zo ‘normaal’ dat het laten vooral nieuw en ongewoon is. Het is een proces dat tijd nodig heeft, maar zeker de moeite waard is omdat je er voor de rest van je leven iets aan zult hebben.

Alexander Techniek Annika Weissman
Alexander Techniek Annika Weissman

Alleen voor zangers?

De Alexander Techniek is geschikt voor iedereen die erin geïnteresseerd is, dus niet alleen voor zangers. Omdat ik in eerste instantie zangeres en zangdocente ben, heb ik me gespecialiseerd op zangers. Maar ik geef bijvoorbeeld ook lessen aan acteurs, instrumentalisten en pedagogen. De techniek heeft namelijk niet alleen invloed op je stem, maar op je hele lichaam en geest. Het doorbreken van (oude) patronen maakt het mogelijk om nieuwe keuzes te maken. Daarom is de techniek een heel duurzame methode die tijd nodig heeft maar ook langdurig effect oplevert.

Is Alexander Techniek iets voor mij?

Dit is een vraag die het allerbeste in de praktijk beantwoord kan worden. Het is zeker mogelijk om uit te leggen wat er in een les gaat gebeuren, maar de les is altijd op jou persoonlijk afgestemd omdat iedereen zijn of haar eigen verhaal heeft. Verder is het belangrijk om het echt te ervaren. Het is net als fietsen, ik kan het je uitleggen maar je kunt het beter een keertje proberen om het te ervaren.

Interesse?

Ben je benieuwd wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Maak dan een afspraak via het contactformulier.

Alexander Techniek Annika Weissman

“Door de Alexander Techniek lessen met Annika heb ik mijn steunzolen niet meer nodig, heb ik geen rugpijn meer en hoef ik daarvoor ook niet meer naar de fysiotherapeut of manueel therapeut en heb ik veel meer energie. En als ik toch een keer last van mijn rug heb kan ik dankzij de aanwijzingen uit de AT lessen het zelf oplossen. Het is een investering voor het leven!”

Agna Koop

bijlesdocent & koorzangeres

“Annika, who graduated from our 3 year training course, is a joy to work with and we are always impressed by her steadiness in personal growth, her intelligence in understanding the AT work and especially her talent and presence in passing on the work to others with humor and subtlety. Her social skills in communication with both students and colleagues is always positive, helpful and fun. Her continued teaching work on our training course this past year has been of high quality for so young a teacher and we, Paul & Tessa, are personally deeply grateful for her support on all levels.
We can highly recommend her to anyone wishing to learn the Alexander Technique and especially those who wish to apply it to their singing & performing.”

Paul Versteeg and Tessa Marwick

directors ATCA