Koorcoaching

Annika heeft met veel enthousiasme en geduld van een groepje amateur zangers een koor gevormd dat trots op zichzelf is.” – Arine de Jong, popkoor Hé Buuf

Op dit moment werk ik met drie verschillende groepen in Amsterdam, Haarlem en Hilversum met ieder hun eigen grootte, niveau en bezetting. Voor deze groepen schrijf ik alle arrangementen op maat. Al zijn de groepen verschillend, de projecten hebben allemaal dezelfde visie: met elkaar beter worden en dat met heel veel plezier.

Ben je benieuwd wat ik voor jouw groep zou kunnen betekenen?
Neem gerust contact op.

popkoor dirigent Annika Weissman
popkoor One Up logo

Dirigeren met ‘richting’ en ‘non-doing’

Al tijdens mijn opleiding ontdekte ik de voordelen van het toepassen van de Alexander Techniek bij het leiden en dirigeren van mijn koren. Ik ben ervan overtuigd dat je aan de bewegingen van een dirigent en de manier van communiceren kunt zien hoe het koor klinkt. Zo hoor je vaak dat een heel actieve en eigenlijk te gespannen dirigent leidt tot een koor dat bijvoorbeeld overdreven hard of heel gespannen zingt. Het koor wordt direct en indirect (door gebaren) gevraagd om ‘hun best te doen’ en kan daarom niet goed stromen. Natuurlijk kan dit ook het andere extreem zijn: een dirigent die zelf niet genoeg energie heeft, zorgt vaak voor een koor dat heel ‘zwaar’ of houterig klinkt.

Ikzelf streef altijd naar het best mogelijke (muzikale) resultaat met een groep en heb begrepen dat ik dat niet ga krijgen als ik ga ’trekken’. Natuurlijk moet de zanger gemotiveerd en gestimuleerd worden, maar uiteindelijk moet de inspiratie groot genoeg zijn om zelf beter te willen worden en de zang te laten stromen.

“Het leukste aan Annika is dat zij met humor en respect het hele koor laat doen wat zij graag wil. Hierdoor blijft het zingen een ontspannen gebeuren en wordt er veel gelachen. Annika zet iedereen in zijn/haar kracht en geeft ons zelfvertrouwen waardoor het koor in zijn geheel enorm kan groeien.”

Corina Gielbert

popkoor One Up

“Ongelofelijk hoe Annika een boyband van acht alfamannen zo goed aan kan. De combinatie van goede voorbereiding, duidelijkheid maar vooral ook humor en zelfspot maakt dat Annika het zangniveau binnen een jaar echt omhoog kreeg. Door haar opleiding als zangeres en docente Alexander Techniek heeft Annika een unieke methode kunnen ontwikkelen wat ervoor gezorgd heeft dat wij als groep nu veel zuiverder zingen. ”

Tim Voors

DasBand